Παιδιά 6 -12 ετών

Post01

Υπηρεσίες για παιδιά 6 -12 ετών

Στην ηλικία αυτή αρχίζει η αλλαγή των δοντιών και η πρόληψη των οδοντιατρικών προβλημάτων γίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Τα παιδιά πλέον μπορούν και φροντίζουν μόνα τους τα δόντια τους και για αυτό χρειάζονται σωστή καθοδήγηση και φροντίδα. Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί κάλυψη των οπών και σχισμών των μόνιμων πίσω δοντιών (γομφίων) που ανατέλλουν, ενώ σημαντική είναι η ποιότητα της διατροφής τους, η οποία αρχίζει και επηρεάζεται σημαντικά από τις δραστηριότητες που παρακολουθεί το παιδί εκτός σπιτιού.


Ενημέρωση και σωστή αντιμετώπιση όμως απαιτείται και για τους τραυματισμούς των δοντιών οι οποίοι αυτή την περίοδο γίνονται πιο συχνοί. Ένας έμπειρος παιδοδοντίατρος μπορεί να σας συμβουλεύει αποτελεσματικά σε κάθε στάδιο αυτής της ανάπτυξης.


Yπηρεσίες

Προληπτικό πρόγραμμα

Εκπαίδευση στοματικής υγιεινής

Το βούρτσισμα των δοντιών σε αυτή την ηλικία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και απαραιτήτως πριν τον ύπνο, γιατί η περίοδος αυτή είναι επικίνδυνη για εμφάνιση τερηδόνας.

Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν το βούρτσισμα μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών περίπου και να το βοηθούν  μέχρις ότου είναι σε θέση να τα βουρτσίσει ικανοποιητικά.

Τα παιδιά από 6 ετών και μετά πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με 1450ppm φθόριο και ποσότητα που να καλύπτει  το 1/3 της οδοντόβουρτσας περίπου.

Πρόγραμμα τακτικών επανεξετάσεων

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι τακτικές επανεξετάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων, αφού σε αυτή την ηλικία εμφανίζονται τα πρώτα μόνιμα δόντια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο έλεγχο του τρόπου ανατολής και σύγκλεισης των μόνιμων δοντιών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Καλύψεις οπών και σχισμών (sealants)

Οι καλύψεις οπών και σχισμών τοποθετούνται στην πάνω (μασητική) επιφάνεια των δοντιών με σκοπό να αποφράξουν τις οπές και σχισμές τους, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση τερηδόνας. Στις περιοχές αυτές των δοντιών συγκρατούνται εύκολα τροφές και μικρόβια με αποτέλεσμα να δημιουργείται τερηδόνα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά από την ανατολή των δοντιών. Ο Παιδοδοντίατρος αποφασίζει αν και σε ποια δόντια του παιδιού σας θα πρέπει να τοποθετηθούν τα sealants.

Αντιμετώπιση τερηδόνας

Η εξειδίκευσή μας στην ειδικότητα της Παιδοδοντιατρικής μας επιτρέπει την αποκατάσταση των τερηδονισμένων νεογιλών δοντιών με τον καλύτερο, σύγχρονο κι επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Παράλληλα, η πολύχρονη εμπειρία μας, μας επιτρέπει την διαχείριση της συμπεριφοράς του κάθε παιδιού με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ώστε η οδοντιατρική θεραπεία να αποτελεί μια θετική εμπειρία για το παιδί.

Η μακρόχρονη σχέση μας με αμέτρητα παιδιά το αποδεικνύει!

Τραυματισμός μόνιμων δοντιών

Ο τραυματισμός των μόνιμων δοντιών μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου του παιδιού αλλά και πρωτύτερα στην ψυχολογία του. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η σωστή αντιμετώπισή του. Αντίθετα με τα νεογιλά, τα μόνιμα δόντια συχνά σπάνε αν τραυματισθούν ενώ μπορεί να προκληθεί μετακίνησή ή εκγόμφωσή τους.

Κάταγμα (σπάσιμο) δοντιού:

Σε περίπτωση κατάγματος αναζητήστε το σπασμένο κομμάτι, γιατί μπορεί να συγκολληθεί! Ανεξάρτητα όμως από αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εμάς άμεσα γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί ο τραυματισμός το συντομότερο δυνατό.

Μετακίνηση/εκγόμφωση δοντιού:

Σε περίπτωση που το δόντι βγει (εκγομφωθεί) και είναι μόνιμο, ξεπλύνετέ το, επανατοποθετήστε το αν μπορείτε, και ζητήστε από το παιδί να το συγκρατήσει δαγκώνοντας μια γάζα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό,  τοποθετήστε το σε γάλα, φυσιολογικό ορό ή ακόμα και νερό και αναζητήστε άμεσα Παιδοδοντίατρο ή άλλον οδοντίατρο. Αν το δόντι μετακινηθεί προσπαθήστε να το επαναφέρετε στη θέση του, ζητήστε και πάλι από το παιδί να το συγκρατήσει και στη συνέχεια αναζητήστε άμεσα Παιδοδοντίατρο. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε αποτελεσματικά το παιδί.

Πρώιμη ορθοδοντική παρέμβαση

Παρόλο που η ορθοδοντική θεραπεία αρχίζει συνήθως μετά  την ηλικία των 10 ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώιμη παρέμβαση με απλούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς, μπορεί να αποτρέψει ή να ελαχιστοποιήσει τις ορθοδοντικές ανάγκες του παιδιού. Συμβουλευτείτε μας!